May 01, 2013

tips jimat bagi penganggur nak jimat macam aku lah kan


a few tips bagi penganggur nak jimat macam aku lah kan :

1- jangan keluarkan duit dari bank tuh.. biar dieorang beranak pinak. bukan kita nak sambut dieorang beranak pon kan ;) letak sikit sikit dalam bank yang berlainan. bila duit sikit nak keluarkan sikit pun akan rasa sayang kan.. dan perasaan miskin akan terserap dengan segera di dalam hati *angguk

2- keluarkan separuh. macam aku, aku biar duit dalam bsn 1k je. tiap tiap kali aku terpikir nak amik duit dalam tuh, ucap dalam diri. duit tuh simpanan aku nak pegi konvo. diri tak rasa yakin bila keluar dari kelate duit kurang dari 1k. keep repeat it until rasa sayang giler nak keluarkan okay. separuh lagi tuh aku bagi mak aku. haha.. berkat beb! =D


3- jangan beli barang yang tak penting. sejak aku jadik penganggur nih 1 baju pun aku tak beli. kenape? sebab masa kat jb dan melaka aku boros. beli tapi tak pakai. godek godek dalam almari banyak lagi baju aku. buat ape nak membazir kan. lagipun hazabedah bila duit takde dalam bank korang tau tak! pernah hanya ade suploh hengget je dalam bank. jangan hanya amik iktibar tapi amik langkah sekali! mix and match.. asalkan tutup aurat =)

4-topup dan internet. aku memang jarang jarang giler topup. kalau ada hal mustahak kidnap je tepon mak sekejab reply sms. kalau tak pun esoknye baru aku balas sms atau message melalui fb.. hal internet pulak aku dapat internet free.. time kaseh wifi masjid kg rekang hulu jugak wifi umk. banyak berjasa :') jugak abang aku. aitu die nak balik kg, tanya aku n lil sis nak hadiah ape. aku reply nak camera lil sis nak tepon. yes. lil sis dapat tepon aku dapat signal king. sigh! dengan alasan aku kuat online kesian kena duduk tepi jendela T_T 

5- shopping online. bila ada yang cantik aku berkenan cair melting ucap dalam hati. nanti aku kije siap korang! semua aku borong. padahal nak sodapkan hati sendirik..! puih! tetiap malam aku cuci mata tau! walau nafsu shopping aku kuat aku dapat kawal bak makan kek  .. muahahaa


hari isnin aitu aku beli jubah. special untuk mak aku..  1st  beli baju since jadik penganggur. warna pon macam buah anggur. 6 bulan tau aku tanam anggur. jangan memain..



tak sabar nak tengok mak pakai.. mesti comel.. hiks!

p/s : thanks wani.. wani like pic tudung kalau tak silap ore dalam butik nie, ore pon godek godek jugak. terjumpa baju nie. chenta boutique =)

3 comments:

Azimas Abdullah said...

insyaAllah, saya akan mengamalkannya bila dah dapat gaji nanti dan seterusnya :)

arin cat said...

good gurl :)

Wani Sakri said...

haha ore ado kkeney 1 juboh dlm album samo dgn juboh shida beli tu x silap.. nsb baik shida x beli hk tu :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...