April 28, 2013

perasaan seorang ibu

hyeee *lompat lompat gembira* =P

pagi tadi, aku pegi medical check up.. tue pun lepas mak aku membebel bebel meluahkan perasaan sayang die pepagi hari kat aku.. muahehe.. aku pun nak la pegi. ikutkan hati malas sangat lagipun posting lambat lagi. take it easy mummy.. hihi.. pegi pun dalam pukul 9, memang ramai lah manusia manusia. nasib baik ade kaknah cik  puan nurse bini sepupu, aku buat semua tue dalam masa 1 jam plus plus je.. hiks =D

masa nak tunggu x-ray tuh, aku tertegur sorang mak cik nie.. nak dipendekkan cerita, rupenye die nie mak kawan sekolah rendah aku.. dan die pun ape lagik bukak cerita bak kedai kopi main dam haji dengan aku.. pasal kawan aku tuh la.. begini al kisahnye.. hmm tarik nafas dalam dalam  jangan hempus bak kata juru x-ray..

kawan aku nih name dia cik A lah. cik A nie die naik form 6. dah abes STPM dah. dan die ade seorang pakwe melayu bukan bangla mahupun indon.. die mitak nak kawen, mak die tak bagi. die mitak nak kawen mak die tak bagi. dalam 4 atau lima kali jugak lah die mitak kawen. mak die still tak bagi..  mak please.. :'( NOOO..! NOOO..! fullstop!  0-0 lepas tuh, mak lelaki mitak datang secara beradat lah. si mak cik A nie masih tak bagi.. jangan.. jangan buat sebarang spekulasi lagi. jangan salahkan si mak A lagi..

kemuncak cinta dieorang, dieorang kawen lari.. yeay hepi ending kefala hotak hang.. dieorang kawen dalam bulan 1 dekat THAIland hokay.. si A nie rahsiakan, tetapi nak rahsia sampai bila kan. Allah bukak hati si A nie dan die bagitau kat mak die.. terkejut terpitam bangun terpitam kena tampar  comel kiut baru mak die terbangun.. takpe la, nikah dah sah walau kat thai pun, kata tuk imam kampung. hmm redha je si mak.. buat majlis kecik meraikan pengantin :')

dan sekarang nie A pun mengandung dan lahirkan baby. duk dengan mak die.. suami die driver lori kekadang balik dalam seminggu sekali. dan sekarang si A menyesal kawen awal, tak dapat nak sambung study. die dapat offer U tetapi dah nikah mengandung macam mane nak pegi kan. lagipun kedua dua family bukan orang yang kaya raya. mak A bukan taknak anak die nikah awal bukan kerana keluarga lelaki miskin tetapi biar lah kenal dunia dulu. muda lagi, cari kerja bagus.. hmm aku angguk angguk tak tau nak kata ape dah..

sebelum aku say byeeee mak cik..! die sempat berkata.. mok cik nih raso nyesal dio nikoh awal.. kalu dio dok nikoh awal, buleh la dio ngaji tinggi buleh kijo sedak. nie gak duk sebek rumoh jago anok. nyesal loni nak wat rano doh..

ye mak cik. saya tahu mak cik kecewa, pada masa sama mak cik redha. mak cik kuat :)

girls, jangan bila  orang lain kawen awal, kita nak kawen awal.  kena tahu limit dan kemampuan diri sendiri. nak bercinta kenang dulu jasa mak ayah. tanya diri sendiri berapa matangkah diri kita dan kita dapat membahagiakan mak ayah atau tak.. jangan kerana kesilapan kita, mak ayah menangis dalam diam dan kita menyesal kemudian hari :')

i luv my parent deeply.
maris.




4 comments:

yayanlalah said...

grea moral value. kalau mak halang tu mesti ade sebabnya. risau jugak kat diri sendiri. moga kita semua jadi anak yang taat =)

Wani Sakri said...

hm btol2 mmg digalakkan dlm Islam tp kne tanya iman jgk.. sy bersyukur kawen x brape awal, ni pn kdg2 rindu zaman bujang.. lalalalalala~

Azimas Abdullah said...

btol2.. kdg2 saya takut nak kenal org lelaki awal2.. takut nak kawen pun ada.. lagiii.. rasa diri ni masih belum cukup ilmu rumah tangga di dada.. mak ayah saya pun belum rasa lagi gaji pertama saya..hihi :)

ieda maris said...

yan & azie : kita kena amik iktibar kot.. moga mogatak jadik kat diri kita =)

wani : wani takpe.. sikap dah matang. tak macam kiteorg adik2 wani nie.. rindu zaman bujang tuh rindu kiteorang lah kan? hiks =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...