April 30, 2013

sim toolkit (TAP)

phew!
semalam pegi buat buku bank.. bank kunen singa mengaum dan bank islam. singa ker rimau? rrrr.. persediaan nak posting. sebenarnye bukan satu keperluan pon kena bukak dua dua bank tuh tapi abang suh buat mybank, akak suh bukak bank islam. jadik aku bukak both so xde la yang merajuk pandangan tak diterima kaaaan.. ^-* dan hari nie pegi buat akuan berkanun... yeay yezza settle!!!!

btw, masa kat bank islam tuh, die bagi aku dua card.. satu kad atm dan satu lagik ala ala sim card.. akak bank mitak sim card tepon, dengan muka blur tak paham aku bagi je la.. memula ingat die nak tukar sim card aku, dalam hati eh eh pesal plak nie.. dah la tue, mitak plak tepon.. rupenya benda alah tue die lekatkan di sim card and masukkan dalam tepon cam biasa.. on tepon macam biasa then ada satu applikasi dalam tepon tuh nama  "sim toolkit".. aku jakun baru tahu.. =P

yang best pasal sim toolkit nie :
kita boleh nak check balance, transfer duit dari akaun kita kepada akaun orang lain, prepaid top up aha yang nie syok sebab korang bole topup anywhere anytime. tak payah dah nak susah susah pegi kedai asal duit ade dalam akaun je :') bayar bill jugak boleh macam ptptn,  tabung haji  jugak bayar utilities (termasuk maxis celcom digi postpaid, TNB jugak bole tau ) yuran ipt dan zakat pon boleh! bagus betei kan.. dan ade lagi function yang aku tak bape nak amek kesah macam check management.. hah pe benda tuh?

bila ada orang nak guna aplikasi nie curik curik, tak payah risausebab aplikasi nie ade password..double yeay! bole letak tepon merata kat umah.. haha.. bukan satu malah dua password die nak.. satu bila nak bukak aplikasi nie dan satu lagi password card atm bila kita nak buat payment contohnye.. baru lah rasa secure kan dan perkhidmatan nie free, tak guna internet.. jimaat duit di situ. yuhuuuu

memang aku tak salah taip.. ianye FREEEEE  dan tak guna INTERNET =D
sesape nak try, cecepat la buat akaun bank islam..
ker aku sorang je yang baru tau?
 *pengsan
8)


p/s : hai cik izyan. saje nak  gitau aku dah siap semua.. noob tak? ahaks =)
cik azie jeles? hiks *-*








April 28, 2013

perasaan seorang ibu

hyeee *lompat lompat gembira* =P

pagi tadi, aku pegi medical check up.. tue pun lepas mak aku membebel bebel meluahkan perasaan sayang die pepagi hari kat aku.. muahehe.. aku pun nak la pegi. ikutkan hati malas sangat lagipun posting lambat lagi. take it easy mummy.. hihi.. pegi pun dalam pukul 9, memang ramai lah manusia manusia. nasib baik ade kaknah cik  puan nurse bini sepupu, aku buat semua tue dalam masa 1 jam plus plus je.. hiks =D

masa nak tunggu x-ray tuh, aku tertegur sorang mak cik nie.. nak dipendekkan cerita, rupenye die nie mak kawan sekolah rendah aku.. dan die pun ape lagik bukak cerita bak kedai kopi main dam haji dengan aku.. pasal kawan aku tuh la.. begini al kisahnye.. hmm tarik nafas dalam dalam  jangan hempus bak kata juru x-ray..

kawan aku nih name dia cik A lah. cik A nie die naik form 6. dah abes STPM dah. dan die ade seorang pakwe melayu bukan bangla mahupun indon.. die mitak nak kawen, mak die tak bagi. die mitak nak kawen mak die tak bagi. dalam 4 atau lima kali jugak lah die mitak kawen. mak die still tak bagi..  mak please.. :'( NOOO..! NOOO..! fullstop!  0-0 lepas tuh, mak lelaki mitak datang secara beradat lah. si mak cik A nie masih tak bagi.. jangan.. jangan buat sebarang spekulasi lagi. jangan salahkan si mak A lagi..

kemuncak cinta dieorang, dieorang kawen lari.. yeay hepi ending kefala hotak hang.. dieorang kawen dalam bulan 1 dekat THAIland hokay.. si A nie rahsiakan, tetapi nak rahsia sampai bila kan. Allah bukak hati si A nie dan die bagitau kat mak die.. terkejut terpitam bangun terpitam kena tampar  comel kiut baru mak die terbangun.. takpe la, nikah dah sah walau kat thai pun, kata tuk imam kampung. hmm redha je si mak.. buat majlis kecik meraikan pengantin :')

dan sekarang nie A pun mengandung dan lahirkan baby. duk dengan mak die.. suami die driver lori kekadang balik dalam seminggu sekali. dan sekarang si A menyesal kawen awal, tak dapat nak sambung study. die dapat offer U tetapi dah nikah mengandung macam mane nak pegi kan. lagipun kedua dua family bukan orang yang kaya raya. mak A bukan taknak anak die nikah awal bukan kerana keluarga lelaki miskin tetapi biar lah kenal dunia dulu. muda lagi, cari kerja bagus.. hmm aku angguk angguk tak tau nak kata ape dah..

sebelum aku say byeeee mak cik..! die sempat berkata.. mok cik nih raso nyesal dio nikoh awal.. kalu dio dok nikoh awal, buleh la dio ngaji tinggi buleh kijo sedak. nie gak duk sebek rumoh jago anok. nyesal loni nak wat rano doh..

ye mak cik. saya tahu mak cik kecewa, pada masa sama mak cik redha. mak cik kuat :)

girls, jangan bila  orang lain kawen awal, kita nak kawen awal.  kena tahu limit dan kemampuan diri sendiri. nak bercinta kenang dulu jasa mak ayah. tanya diri sendiri berapa matangkah diri kita dan kita dapat membahagiakan mak ayah atau tak.. jangan kerana kesilapan kita, mak ayah menangis dalam diam dan kita menyesal kemudian hari :')

i luv my parent deeply.
maris.




April 16, 2013

oh hyee 2013 bersama pocong


hyee 2013..
pejam celik dah habis praktikal pejam celik wani kawin pejam celik kak ida pon kawen =D

tahniaaah buat dieorang =D
aku pon akan akan menyusul jugak selepas nie.. insyaAllah ;)

nak tengok pocong comel tapi tersangat nakal?
taaraaaa!

hai. saya si pocong nakal









tapi si pocong nie sakit.. kena smash dengan biawak masa kat melaka.. dah dua hari tapi luka masih nampak isi dalam perut.. bila tekan die berair macam darah cair..  kesian tapi nakalnye tak berubah. setakat naik sofa terjatuh terbalik badan terpelosok bawah almari tersepak dia bila berjalan pun rilek jer..  

1 benda yang tak boleh dibuat ialah menggeliat.. hakhakhak =P


luka kat perut.. hari ke 4.. penat menayang tubuh depan lappy turun tido!

bila sapu minyak gamat luka dia okay la sikit. hari ke 5 luka dia macam dah tak nampak isi dah..


 tolong la hati hati si pocong oi.. balik melaka jangan nak merayap dalam belukar lagi. biawak suka kau tau tak!

sebenarnya dah lupe atau tak tau langsung camne nak rotate pic nie.. dalam lappy cantik terletak.

anyone?

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...