December 29, 2013

cuti seminggu.. eh eh dah bertunang?

bonjour!

dah lama tak buat post baru. sebab dah lupa password.. mihmih :3
bosan bosan buat kije pon tak tau nak buat ape dah, so curik masa tuk berpikir jab.. dah cuba patploh kali baru boleh bukak blog nih. apelaaa..

sebenarnya masih dalam mood terkejut. aitu amik cuti seminggu, saje je nak lepak lepak ngan family. plus sepanjang tahun asyik kije je mak ayah terabai jadik amik cuti spend as much time as aku boleh la ngan dieorang. tup tup naik je kije, semua duk tanya.

"bila majlis? nak g majlis mek nie"
aku : eeh??

"oo cuti lama balik bertunang lah ye?"
aku : what? 
*fefeling orang key el cakap omputih*

"gambar tunang ade dop?"
aku : *blur*

"manee? nak tengok cincin tunang!"
aku : pengsan


haha.. ok bye!

oh tinggal bape hari je lagi nak naik pelamin 2014 =P


June 09, 2013

tribal blouse and maxi dress to be sold!


tribal blouse rm 35 termasuk postage :)
sabah serawak please tambah 3 hengget lg.. hewhew

ready stock


ready stock

ready stock

ready stock

ready stock

tribal maxi dress
yang nie rm 50 termasuk postage
please add rm 3 bagi sabah serawak buyer

ready stock

ready stock

ready stock

ready stock

ready stock

ready stock

please please support my friend. dia baru mula nak bertatih dalam bidang perniagaan nie.
untuk lebih info boleh wassap ke no 017 9737978 


May 19, 2013

day 5/30 what makes you different from everyone else

mole aku bole?
tak pun gigi aku.. wakakaka

nice day. come to me lai lai

May 16, 2013

cabaran pre konvo : backpacker part 2

hai hai! jakarta 
hihi

sambungan dari entry nih. sebab ade yang duk tanye "eh shida bagitau la ko pegi jenjalan kat mane" haha maka aku sambung journey kiteorang yang okay la rather than nothing nie kan. ahaks ;)

day 1 : sampai je kat stesen bus seksyen 17 SA tuh, kami terpegun. ingatkan ada accident ker ape rupenye orang ramai mostly students berebut nak naik teksi. dieorang tak queue tau dieorang macam tunggu berdiri reramai. teksi pulak datang sebijik sebijik.  kat sini skill mencilok amat diperlukan. badan kurus untung la berebut teksi cepat je dapat.. kihkih.

pagi tuh, mandi solat then pegi DATC. kawan dah bagitau makan la dulu nati kat sane cafe jauh. takde! kami tak dengar cakap. naik bus uitm pegi sane. free.. jimat di situ.. pukul 8 dah ada kat DATC. sebelum sampai kami survey area stadium uitm.. haha.. rajin kan.. sampai je gegelak makan tunggu wani izyan. bercakap dengan abg yang paksa kami amek photoshoot dengan die.. kahkah.. tup tup muncul daus dengan gaya melambai.. pastuh amin dari jauh lagi duk sengih then wani. izyan paling lambat..booo~~ *motip*

shortkan cite, tengah hari tuh wani bawak makan kat restoran comel ade bentuk love kat meja.. maybe wani tau kiteorang tak makan lagik.. siap buat muka kesian .. hehe.. malam tue, hajat hati nak pegi i-city. sebab nampak kot dari koridor nak pegi tandas hostel. abg datang amik tapi tersekat dalam jem kat area stadium kelana jaya. time kasih la buat perhimpunan kat situ. :'( kesian abg kita dari kul 9 sampai kul 12 tak boleh nak gerak duk je dalam kete tau. kami pulak tunggu kat uitm sempat lagik pegi shopping kat booth depan kolej..

tengah hari esoknye kami makan kat seksyen 2. amek nasi putih udang masak merah sayur air dengan kerabu mangga hanya rm2.50 je! murah sangat..air milo pulak dalam gelas besar 2 hengget je!  balik hostel packing packing barang abg datang ambil bawak jalan jalan dekat dataran merdeka. tengah tengah hari ade jugak pelancong siap terlentang atas rumput ambil gambar ramai ramai. tak mau lah aku.. tapi ambil jugak gambar sampai mata tertutup panas sangat. last sekali bawak pegi masjid india. sebab dah taktau nak pegi mane plus masa tak cukup. balik hostel um yang unik, rehat rehat solat maghrib then gerak ke hentian putra. ramai sangat orang dengan busnye banyak jadik kena tangkas nama bus diumum terus lari naik bus. tangkas kena ade!

simple je kan? tapi banyak moment yang lawak plus bengongness sikit. share dengan bff yang datang je.. muahahaaaa

esok i datang lagi tau SA..
=)


May 06, 2013

cabaran pre konvo : backpacker

:')

semalam meriah meriah duk tunggu keputusan pru13 kawan A call.

"baca mesej tak"

aku blur

"ada hantar mesej? kejab nak bace"

dup dap dup dap dah. ingat posting kije. rupenya kawan A cancel nak pegi konvo. maknenya dengan tempat penginapan pengangkutan semua cancel. sebab nak stay rumah sepupu A. itu lah plan asalnye. dah la esok malam dah nak naik bus pegi amek jubah dah. ish. itulah ceritanye. call kawan B, cakap cakap and kata sepakat diambil. kita akan tetap pegi. SA tuh mesia lagi.. insyaAllah selamat :')

memula act macam xde pape, nak terjah SA camtuh je. rasa tak sodap hati try google cari hotel berhampiran uitm. tapi semuanye full booked okay.. hahaha gelak je mampu.. kihkih ..rasa marah? tak! sebab kita hanya merancang. cuma rasa terkilan sikit la. kalau tak rasa pape, tak normal la tuh hoi..

tetibe realise, dalam hidup ni kena sentiasa ada plan B. mungkin dengan pengalaman nie aku kan lebih bersedia nak pegi travel ke mana mana. hiks. jangan terlalu percaya semuanye akan berjalan lancar sebab mesti akan muncul masalah yang tak diduga. dan yang paling penting jangan mudah marah atau melenting. bertambah lagi pengalaman hidup aku..

#note untuk diri aku sendirik nih.. kuikui.

pernah tengok senyuman di kuala lumpur? hah camtu lah kami nanti :')


 jumpa di SA yeah!

May 02, 2013

random 1 : khabar angin 2 may





semalam beria nak debarkan hati yan ngan azie. kunun kunun 2 may dah tau posting kat mane.. hiks! bace kat fesbuk group je.. siap bagitau yan dah kena start study malam nie jugak. kemain aku...

p/s : baru perasan yang cabaran 30 hari tak siap siap since tahun lepas lagi.. haish! kije separuh jalan je kan.
p/s 2 : akan siapkan! sooon! =) janji ditepati. #eh 

May 01, 2013

tips jimat bagi penganggur nak jimat macam aku lah kan


a few tips bagi penganggur nak jimat macam aku lah kan :

1- jangan keluarkan duit dari bank tuh.. biar dieorang beranak pinak. bukan kita nak sambut dieorang beranak pon kan ;) letak sikit sikit dalam bank yang berlainan. bila duit sikit nak keluarkan sikit pun akan rasa sayang kan.. dan perasaan miskin akan terserap dengan segera di dalam hati *angguk

2- keluarkan separuh. macam aku, aku biar duit dalam bsn 1k je. tiap tiap kali aku terpikir nak amik duit dalam tuh, ucap dalam diri. duit tuh simpanan aku nak pegi konvo. diri tak rasa yakin bila keluar dari kelate duit kurang dari 1k. keep repeat it until rasa sayang giler nak keluarkan okay. separuh lagi tuh aku bagi mak aku. haha.. berkat beb! =D


3- jangan beli barang yang tak penting. sejak aku jadik penganggur nih 1 baju pun aku tak beli. kenape? sebab masa kat jb dan melaka aku boros. beli tapi tak pakai. godek godek dalam almari banyak lagi baju aku. buat ape nak membazir kan. lagipun hazabedah bila duit takde dalam bank korang tau tak! pernah hanya ade suploh hengget je dalam bank. jangan hanya amik iktibar tapi amik langkah sekali! mix and match.. asalkan tutup aurat =)

4-topup dan internet. aku memang jarang jarang giler topup. kalau ada hal mustahak kidnap je tepon mak sekejab reply sms. kalau tak pun esoknye baru aku balas sms atau message melalui fb.. hal internet pulak aku dapat internet free.. time kaseh wifi masjid kg rekang hulu jugak wifi umk. banyak berjasa :') jugak abang aku. aitu die nak balik kg, tanya aku n lil sis nak hadiah ape. aku reply nak camera lil sis nak tepon. yes. lil sis dapat tepon aku dapat signal king. sigh! dengan alasan aku kuat online kesian kena duduk tepi jendela T_T 

5- shopping online. bila ada yang cantik aku berkenan cair melting ucap dalam hati. nanti aku kije siap korang! semua aku borong. padahal nak sodapkan hati sendirik..! puih! tetiap malam aku cuci mata tau! walau nafsu shopping aku kuat aku dapat kawal bak makan kek  .. muahahaa


hari isnin aitu aku beli jubah. special untuk mak aku..  1st  beli baju since jadik penganggur. warna pon macam buah anggur. 6 bulan tau aku tanam anggur. jangan memain..



tak sabar nak tengok mak pakai.. mesti comel.. hiks!

p/s : thanks wani.. wani like pic tudung kalau tak silap ore dalam butik nie, ore pon godek godek jugak. terjumpa baju nie. chenta boutique =)

April 30, 2013

sim toolkit (TAP)

phew!
semalam pegi buat buku bank.. bank kunen singa mengaum dan bank islam. singa ker rimau? rrrr.. persediaan nak posting. sebenarnye bukan satu keperluan pon kena bukak dua dua bank tuh tapi abang suh buat mybank, akak suh bukak bank islam. jadik aku bukak both so xde la yang merajuk pandangan tak diterima kaaaan.. ^-* dan hari nie pegi buat akuan berkanun... yeay yezza settle!!!!

btw, masa kat bank islam tuh, die bagi aku dua card.. satu kad atm dan satu lagik ala ala sim card.. akak bank mitak sim card tepon, dengan muka blur tak paham aku bagi je la.. memula ingat die nak tukar sim card aku, dalam hati eh eh pesal plak nie.. dah la tue, mitak plak tepon.. rupenya benda alah tue die lekatkan di sim card and masukkan dalam tepon cam biasa.. on tepon macam biasa then ada satu applikasi dalam tepon tuh nama  "sim toolkit".. aku jakun baru tahu.. =P

yang best pasal sim toolkit nie :
kita boleh nak check balance, transfer duit dari akaun kita kepada akaun orang lain, prepaid top up aha yang nie syok sebab korang bole topup anywhere anytime. tak payah dah nak susah susah pegi kedai asal duit ade dalam akaun je :') bayar bill jugak boleh macam ptptn,  tabung haji  jugak bayar utilities (termasuk maxis celcom digi postpaid, TNB jugak bole tau ) yuran ipt dan zakat pon boleh! bagus betei kan.. dan ade lagi function yang aku tak bape nak amek kesah macam check management.. hah pe benda tuh?

bila ada orang nak guna aplikasi nie curik curik, tak payah risausebab aplikasi nie ade password..double yeay! bole letak tepon merata kat umah.. haha.. bukan satu malah dua password die nak.. satu bila nak bukak aplikasi nie dan satu lagi password card atm bila kita nak buat payment contohnye.. baru lah rasa secure kan dan perkhidmatan nie free, tak guna internet.. jimaat duit di situ. yuhuuuu

memang aku tak salah taip.. ianye FREEEEE  dan tak guna INTERNET =D
sesape nak try, cecepat la buat akaun bank islam..
ker aku sorang je yang baru tau?
 *pengsan
8)


p/s : hai cik izyan. saje nak  gitau aku dah siap semua.. noob tak? ahaks =)
cik azie jeles? hiks *-*








April 28, 2013

perasaan seorang ibu

hyeee *lompat lompat gembira* =P

pagi tadi, aku pegi medical check up.. tue pun lepas mak aku membebel bebel meluahkan perasaan sayang die pepagi hari kat aku.. muahehe.. aku pun nak la pegi. ikutkan hati malas sangat lagipun posting lambat lagi. take it easy mummy.. hihi.. pegi pun dalam pukul 9, memang ramai lah manusia manusia. nasib baik ade kaknah cik  puan nurse bini sepupu, aku buat semua tue dalam masa 1 jam plus plus je.. hiks =D

masa nak tunggu x-ray tuh, aku tertegur sorang mak cik nie.. nak dipendekkan cerita, rupenye die nie mak kawan sekolah rendah aku.. dan die pun ape lagik bukak cerita bak kedai kopi main dam haji dengan aku.. pasal kawan aku tuh la.. begini al kisahnye.. hmm tarik nafas dalam dalam  jangan hempus bak kata juru x-ray..

kawan aku nih name dia cik A lah. cik A nie die naik form 6. dah abes STPM dah. dan die ade seorang pakwe melayu bukan bangla mahupun indon.. die mitak nak kawen, mak die tak bagi. die mitak nak kawen mak die tak bagi. dalam 4 atau lima kali jugak lah die mitak kawen. mak die still tak bagi..  mak please.. :'( NOOO..! NOOO..! fullstop!  0-0 lepas tuh, mak lelaki mitak datang secara beradat lah. si mak cik A nie masih tak bagi.. jangan.. jangan buat sebarang spekulasi lagi. jangan salahkan si mak A lagi..

kemuncak cinta dieorang, dieorang kawen lari.. yeay hepi ending kefala hotak hang.. dieorang kawen dalam bulan 1 dekat THAIland hokay.. si A nie rahsiakan, tetapi nak rahsia sampai bila kan. Allah bukak hati si A nie dan die bagitau kat mak die.. terkejut terpitam bangun terpitam kena tampar  comel kiut baru mak die terbangun.. takpe la, nikah dah sah walau kat thai pun, kata tuk imam kampung. hmm redha je si mak.. buat majlis kecik meraikan pengantin :')

dan sekarang nie A pun mengandung dan lahirkan baby. duk dengan mak die.. suami die driver lori kekadang balik dalam seminggu sekali. dan sekarang si A menyesal kawen awal, tak dapat nak sambung study. die dapat offer U tetapi dah nikah mengandung macam mane nak pegi kan. lagipun kedua dua family bukan orang yang kaya raya. mak A bukan taknak anak die nikah awal bukan kerana keluarga lelaki miskin tetapi biar lah kenal dunia dulu. muda lagi, cari kerja bagus.. hmm aku angguk angguk tak tau nak kata ape dah..

sebelum aku say byeeee mak cik..! die sempat berkata.. mok cik nih raso nyesal dio nikoh awal.. kalu dio dok nikoh awal, buleh la dio ngaji tinggi buleh kijo sedak. nie gak duk sebek rumoh jago anok. nyesal loni nak wat rano doh..

ye mak cik. saya tahu mak cik kecewa, pada masa sama mak cik redha. mak cik kuat :)

girls, jangan bila  orang lain kawen awal, kita nak kawen awal.  kena tahu limit dan kemampuan diri sendiri. nak bercinta kenang dulu jasa mak ayah. tanya diri sendiri berapa matangkah diri kita dan kita dapat membahagiakan mak ayah atau tak.. jangan kerana kesilapan kita, mak ayah menangis dalam diam dan kita menyesal kemudian hari :')

i luv my parent deeply.
maris.




April 16, 2013

oh hyee 2013 bersama pocong


hyee 2013..
pejam celik dah habis praktikal pejam celik wani kawin pejam celik kak ida pon kawen =D

tahniaaah buat dieorang =D
aku pon akan akan menyusul jugak selepas nie.. insyaAllah ;)

nak tengok pocong comel tapi tersangat nakal?
taaraaaa!

hai. saya si pocong nakal









tapi si pocong nie sakit.. kena smash dengan biawak masa kat melaka.. dah dua hari tapi luka masih nampak isi dalam perut.. bila tekan die berair macam darah cair..  kesian tapi nakalnye tak berubah. setakat naik sofa terjatuh terbalik badan terpelosok bawah almari tersepak dia bila berjalan pun rilek jer..  

1 benda yang tak boleh dibuat ialah menggeliat.. hakhakhak =P


luka kat perut.. hari ke 4.. penat menayang tubuh depan lappy turun tido!

bila sapu minyak gamat luka dia okay la sikit. hari ke 5 luka dia macam dah tak nampak isi dah..


 tolong la hati hati si pocong oi.. balik melaka jangan nak merayap dalam belukar lagi. biawak suka kau tau tak!

sebenarnya dah lupe atau tak tau langsung camne nak rotate pic nie.. dalam lappy cantik terletak.

anyone?

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...