September 30, 2012

ahad. mukabuku.

hari sabtu. macam biasa. duk rumah lepak.

hoi! hoi!

hari ini hari ahad lah.

maaf. aku masih terikut style cuti kelantan. hik! okay.

hari ahad.

bosan tak payah nak cakap la. memang bosan tahap cipan. tetapi nasib baik ade muka buku...!

*tepuk tangan amai amai*

muka buku. sejak datang jb nih, bende tu lah yang mengisi masa lapang. boleh kata tiap masa menghadap bende tu. tapi disebabkan hal peribadi sikit, aku dah tak nak bukak eh nak jarang bukak. siyesly lah. dah malas nak bukak. #terasa ker.

hoi! hoi!

ingat ni twitter..!

* tweet tweet si burung biru*






tapi tak tau la berapa lama boleh bertahan. okbye!



September 29, 2012

berbaloi baloi~~

berbaloi ker tak?

aku cancel trip dengan ex rumet aku hanya untuk meluangkan masa pergi trip dengan kawan semasa.

berbaloi ker tak?

aku simpan duit untuk sesuatu yang tak pasti. contohnye : $%^&*

berbaloi ker tak?

aku terkilan.

berbaloi ker tak?

aku ikut segala kata kata mereka selama ini.

berbaloi ker tak?

aku berasa marah.

berbaloi ker tak?

aku korbankan apa yang aku nak dan apa yang aku ada untuk memenuhi setiap impian dieorang.

jawapannye : tak berbaloi. kerana setiap keputusan semuanya di tangan aku. tentang aku. tiada sesiapa yang memaksa dan tiada siapa yang mendesak. segalanya telah ditentukan. just flow the path. semestinya ada hikmah. =) dan yes! jadikan ianya sebagai pengajaran. hik!

selamat berhujung minggu uol......!





keluar. explore. lihat. dunia -iedamaris-:)

September 25, 2012

aurat.


AKU NAK SANGAT TUTUP AURAT DENGAN SEMPURNA.. TAPI.....

Kawan A : Pernah tak kau terfikir satu perkara?

Kawan B : Mende??

Kawan A : Hmm.. aku ni dah la tak sempurna tutup aurat..

Kawan B : Ko jangan cakap camtu. Aku pun..

Kawan A : Aku kadang-kadang pakai baju tangan pendek. Tudung pakai camtu-camtu je. Tak pakai anak tudung.. Tak pakai stokin. Ak risau la..

Kawan B : Kiranya kau nak cakap yang kau dah tak selesa la erk bila pakai camtu??

Kawan A : Hmm.. Aku tingin nak berubah sebenarnya.. Tapi.. aku risau orang tak leh nak tima perubahan aku nanti. Ko tau kan geng kita tu camne.. Fashionable..

Kawan B : Bagi aku, kalo ko betol-betol nak berubah go ahead. Aku faham apa yang kau cakap tu. Memang dah tanggungjawab kita kan tutp aurat. Tapi, kau dulu la berubah. Aku tak dapat hidayah lagi. Tak sampai seru orang cakap.

Kawan A : Aku bukan nak bagi ceramah dekat ko.. Tapi, aku pernah tepikir camni tau. Konon-kononkan kita pegi jalan-jalan kat mall mane-mane la kan, dalam keadaan kita tak tutup aurat. Nak dijadikan cita, sampai sudah ajal kita time tu. Kita maybe accident or mati dengan tiba-tiba. Aku takut aku tak sempat nak mengucap and mati dalam keadaan macam ni, dalam keadaan tak tutup aurat. Sebab aritu aku ada baca kat fb, ustaz mane tah cakap, "perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat , rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian ."
(Riwayat Muslim)

Kawan B : Amboi ko, sekali ngan hadis kau kasik erk.

Kawan A : Aku cuma nak bagi evidence je. Kau jangan salah faham pulak. Hmm.. Kalo nak tunggu hidayah, memamg takkan datang free-free. Kita kena carik hidayah tu. Aku rasa kita kena berubah sekarang.

Kawan B : Diam..

Kawan A : Aku takut hidayah atau pun apa yang aku dan kau rasa sekarang ni, cuma datang sekali saja. Rugilah kita kalo tak sambut seruan Allah ni. ="(

Kawan B : Aku pun rasa camtu gak. Tapi, aku tak tau nak start camne.

Kawan A : Apa kata kita start dengan stop pakai baju tangan pendek, seluar ketat.. Then, kita cuba pakai tudung yang tak jarang and menutup dada. Pastu kita biasakan diri dengan pakai stokin pulak. Amacam??

Kawan B : Okey jugak cadangan kau tu.. Aku setuju. InsyaAllah. Mudah-mudahan kita mampu berubah menjadi yang lebih elok. Amin.

Kawan A : (Tersenyum) InsyaAllah. Kalo kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita.. Amin. Permudahkanlah kami Ya Allah.. Jangan sampai kami tak berubah kerana mencari redha manusia.

copy paste dari fb.. =)

Photo: AKU NAK SANGAT TUTUP AURAT DENGAN SEMPURNA.. TAPI.....

Kawan A : Pernah tak kau terfikir satu perkara?

Kawan B : Mende??

Kawan A : Hmm.. aku ni dah la tak sempurna tutup aurat..

Kawan B : Ko jangan cakap camtu. Aku pun..

Kawan A : Aku kadang-kadang pakai baju tangan pendek. Tudung pakai camtu-camtu je. Tak pakai anak tudung.. Tak pakai stokin. Ak risau la..

Kawan B : Kiranya kau nak cakap yang kau dah tak selesa la erk bila pakai camtu??

Kawan A : Hmm.. Aku tingin nak berubah sebenarnya.. Tapi.. aku risau orang tak leh nak tima perubahan aku nanti. Ko tau kan geng kita tu camne.. Fashionable..

Kawan B : Bagi aku, kalo ko betol-betol nak berubah go ahead. Aku faham apa yang kau cakap tu. Memang dah tanggungjawab kita kan tutp aurat. Tapi, kau dulu la berubah. Aku tak dapat hidayah lagi. Tak sampai seru orang cakap.

Kawan A : Aku bukan nak bagi ceramah dekat ko.. Tapi, aku pernah tepikir camni tau. Konon-kononkan kita pegi jalan-jalan kat mall mane-mane la kan, dalam keadaan kita tak tutup aurat. Nak dijadikan cita, sampai sudah ajal kita time tu. Kita maybe accident or mati dengan tiba-tiba. Aku takut aku tak sempat nak mengucap and mati dalam keadaan macam ni, dalam keadaan tak tutup aurat. Sebab aritu aku ada baca kat fb, ustaz mane tah cakap, "perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat , rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian ."
(Riwayat Muslim)

Kawan B : Amboi ko, sekali ngan hadis kau kasik erk.

Kawan A : Aku cuma nak bagi evidence je. Kau jangan salah faham pulak. Hmm.. Kalo nak tunggu hidayah, memamg takkan datang free-free. Kita kena carik hidayah tu. Aku rasa kita kena berubah sekarang.

Kawan B : Diam..

Kawan A : Aku takut hidayah atau pun apa yang aku dan kau rasa sekarang ni, cuma datang sekali saja. Rugilah kita kalo tak sambut seruan Allah ni. ="(

Kawan B : Aku pun rasa camtu gak. Tapi, aku tak tau nak start camne.

Kawan A : Apa kata kita start dengan stop pakai baju tangan pendek, seluar ketat.. Then, kita cuba pakai tudung yang tak jarang and menutup dada. Pastu kita biasakan diri dengan pakai stokin pulak. Amacam??

Kawan B : Okey jugak cadangan kau tu.. Aku setuju. InsyaAllah. Mudah-mudahan kita mampu berubah menjadi yang lebih elok. Amin.

Kawan A : (Tersenyum) InsyaAllah. Kalo kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita.. Amin. Permudahkanlah kami Ya Allah.. Jangan sampai kami tak berubah kerana mencari redha manusia.


P/s : Kepada yang ada terdetik di hati untuk lebih menjaga diri dan menutup aurat selengkapnya, lakukanlah perubahan tersebut. Ingat. bukan redha manusia yang kita cari. Bukan manusia tu yang akan bagi kita masuk syurga atau neraka.

Tabahkan hati. Mohon lah pada Ilahi. InsyaAllah, Allah Maha Mengetahui. Sapa yang betol-betol berkeinginan, InsyaAllah Allah akan tolong. Percayalah.. moga Allah redha.

"perempuan yang memelihara auratnya memang awesomeee !"

sy tegur anda kerna saya sayang anda, anda saudara saya. saya mahu kita semua masuk ke syurgaNya yang mengalir di bawahnya sungai - sungai yang mendamaikan jiwa.

sekadar share from http://www.facebook.com/photo.php?fbid=353934764630847&set=a.329603077064016.83858.100000429806291&type=1&ref=nf


Women should not be like the moon which everyone can see and admire, they should be like the sun which makes the viewers lower their gaze

September 22, 2012

week vacation

check tiket fligh ke melaka?

done!

okay joom bergerak..

pooon poon.. kreeeeek!  mane ade flight. guna bas aje lah habes  gaya datin gangnam .. T__T

flight terus ke melaka.. ahak! ;)


okay dokie.. dah sampai melaka. semua turun. jangan berebut. makanan banyak kat mc nih.. eh! oh sesampai je melaka, terus semua serbu kedai makan. lapar sejak pagi kurang makan, makan pon roti je. sadis huh. sebenarnye sejak duk jb nih, makanan yang bergoreng dan masakan panas je aku hadap. tiap tiap hari nasik ayam sambal. malam plak tomyam daging + telur dadar n milo ais. naik muak pon ada tapi nak buat camne. dah yang tue je tekak bole masuk. masakan berlemak susah nak dapat. kira makan kat mc tue dah heaven giler.

pastue naik cab pegi micost. call call mesej bb tak angkat. ah sudah. nak pegi mane? nak duk goyang kaki bawah pohon asrama pon dah ditebang. melangkahlah kiteorang ke surau.

lepak lepak surau. naik hostel umah cik yana comel. fuuh naseb baik. rupenye bb xde kredit nak call balik. kesian die. hehe. stay umah yana sampai ke petang. naik office settlekan a few things and pegi mydin. dah banyak berubah dah mydin sekarang. kedai pon banyak tutup. makan ABC. dah lama cari ABC kat mydin jugak yang dapat. excaited kemain! haha. nak jumpe boys there tapi dieorang lambat. time aku kat bawah dieorang kat atas dan jugak sebaliknye. round round sekejab pastu chow dulu  lah geng! haha

pagi esoknye presentation. tak yah sebut lah pasal nie. berjalan tak seperti yang dirancang. haha. ketar abes tangan kaki. last last baca apa yang di depan mata. paham ker tak soal kedua plak. fail sungguh bab nie. tapi syook sebab dapat jumpe nurul. pegi tengok wayang dengan nurul, photoshot sesama. best moments. ayat nurul yang aku boleh bahan gelak. oh mak kau! oh mak kau! dalam cinema.. comel kan?

 nurul yang berbju kotak kotak.


nurul nie rapat dengan semua orang. aku suka dia, senantiasa ada bersama aku kat micost dulu. dan too much bende mengarut lagi kelakar dan sometimes agak sengal tapi fuuuuun sangat yang dibuat bersama darl ♥ aku si nurul nih. lepak dengan the boys kat dataran  pon best tapi aku pendiam banyak. segan..dah lama tak jumpe :')



okay. back to jb. masa aku kat melaka abang aku ada bagitau nak jumpe. masa aku baru je sampai kat jb, die kata die dah sampai melaka. 0.o  pagi esoknye die call cakap nak jumpe aku. die ada dah kat kulai. memang betul betul serius abang aku nak jumpe aku. adek tersayang die. haha tapi kesian jugak kat die. KL --> melaka --> KL --> jb.. dalam masa dua hari..

sempat la bawak die pegi desaru. thanks abang <3 love u mucho.. dia datang dengan bakal kakak ipar. muahehe.. balik malam terus buat report. naseb sempat siap.. =)


p/s : menanti perak trip plak.. wee~~ =D


September 21, 2012

21 y/o yoo!

hyep hyep!
selamat datang tahun baharu. 21 y/o you~~

dan yeah. dah bernafas selama 20 tahun dengan sempurna. tak pernah sesak nafas, short of oxygen. Allah swt telah memberikan kesihatan yang baik. Alhamdulillah :) terima kasih ya Allah swt..

dan selama aku hidup selama dah duplooooh tahun nie, tak ada pape yang aku rasa boleh dibanggakan. well.. setakat nie hidup aku masih menumpang belas ihsan ayah dan emak. masih tak mampu nak berdiri di kaki sendiri. miss my parents mucho aip! dan masih mak dan ayah aku tersenyum bila melihat aku.. alhamdulillah. aku masih dapat menatap ayah n mak aku. hadiah dari Allah swt =)

tapi walau betapa aku bahagia dengan hidup aku, masih dua benda yang membuatkan aku takut untuk menghadapi hidup. yang pertama itu aku boleh baiki lagi, insyaAllah tapi yang kedua itu memang aku dah tak boleh nak ubah. ape kemendennye? nope! rahsia tersisip rapi. hanya Allah swt sahaja yang tahu. bila aku ingatinya, mesti mengalir air mata. biarlah rahsia :) stop with that!




hadiah hari jadi? cukuplah dengan kehadiran mak dan ayah aku. hadiah yang tidak ternilai bagi aku. tak perlu hadiah yang banyak mahal mahal. cukup dengan kehadiran kawan kawan yang wish tak kira through handpone, facebook mahupun twitter. yeah. walau aku tak tunjuk tapi aku menghargainya! yup sangat hokay. tak payah nak touching. stop sedih! aku dah beli something special untuk diri sendiri. hehe.. tak sabar i~~ tahun lepas aku mitak mp3 abang aku bagi handpone. tahun nie mitak ape eh? ade cadangan? wee~~ ^__^


tapi hadiah dari kawan aku yang aku used to be soo rapat ialah hadiah paling special dari seorang kawan kepada aku. walau dia terlewat nak wish tapi ia quite touching la. die nyanyi lagu hepi bufday.. pastue die nyanyi semula sebab  kawan die nak maen gitar. tapi through handphone la. tq is! terharuuuu! friend forever hokay.. :') lepas tue dapat dengar ceramah agama free sikit.. korang hado? *orang nak bagi peringatan je lah. lol me* kawan tetap kawan. nothing can change that :)

however i really hope that someone wish my bufday.. hmm it sokay.. it's just my bufday.. not a big thing huh? paham..  Selalu ada pesan yang tak juga berani kita kirimkan, seperti halnya selalu ada perasaan yang pada akhirnya hanya untuk disembunyikan... =)

But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not. - Al-Baqarah Verse 216

me. grow older
maris :)

September 09, 2012

dilema posting.

esok dah hari isnin..
ada sesape suka hari isnin? angkat tangan..

*pengsan

oh well!

tadi call mak. kat kampung. cerita pasal surat posting dah sampai. beria beria cerita pasal 3 buah negeri yang diminta untuk diisi. ape ape mesti tanya mak. baru berkat kan?

mak diam sekejab. tanya ayah yang tengah drive.
aku makin nervous. dalam hati nak mitak sabah boleh.. haha

mak : kalau mitak kat kelate tak nak ker?
aku : ala. kelate? nak la duk jauh jauh sikit.
mak : selama nie duk melaka ngan jb tue jauh la.
aku : haha
mak : nati susah nak balik raya.
aku : *muka blur*
mak : AYAH cakap pilihan pertama mesti wajib kelate.

dan bila bercakap bla bla bla masuk bab lain dah...!

mak telah menggunakan kuasa veto. menyebut nama ayah. cepat je aku cair. ceit!

*diam. kemas baju nak bawak diri pegi melaka. 

mak : ada duit nak pegi melaka?


=D





raya haritu.comel kan ayah aku =D














September 04, 2012

merah.

peace be upon you :)

dah beberapa hari mood tak betul.
dah tak suka warna pink.
asyik nak cari salah orang.
berdiam diri seperti tak mahu cakap dengan orang langsung.
baca buku romantik jiwang *rumet cakap bila aku sedih moody aku baca buku. demn die perasan*
tiap tiap hari nak beli nasik ayam sambal. * semalam nanes lambat beli dah abes*
rasa lapar tak tentu hala setiap masa. lagak tak mau berpisah dengan makanan. buat filling pun menyempat lagi ngap.
jerawat tumbuh kemain berhari raya.
dan yang paling jelas AKU KURANG BERCAKAP!

hokay. cepat la datang pms T__T

*sengsara

google chrome has stopped working
* campak lappy 





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...