July 09, 2012

we : 91's : exploring jaybee

may peace be upon you!

pheeeeew~! akhirnya. akhirnyaa! setelah tujuh bulan plus hari tah bape, we all dapat keluar dari rumah dengan beberapa niat berlandaskan satu alasan. explore jb! owh bukan semua tapi kami berempat je :( yang lain semua balik kampung. jeles!

hepi saturday monim peeps!


okaay. bukan pepagi sangat pon tapi dalam pukul 11 kami gerak. niat hati nak bekpes kat medan selera selat tebrau plus event KotakMusic pukul 11. okay lah tue. kira lepas bekpes terus gerak ke dataran bandaraya johor bahru. tapi terlepas nak tekan loceng kat medan selera selat tebrau so tempat paling dekat kenalah behenti kat hosp. kahkah. owh owh lupe the best part pasal explore jb is kami explore guna kaki dan pengangkutan awam. kau bole? =P alang alang dah sampai hosp = rumah kedua kami, so snap snap pic sambil pikir nak guna jalan short cut mane nak pegi makan. takkan nak bekpes+lunch dalam hosp kot. tiap tiap hari dah makan kat sini.

welcome! welcome! we warmly welcoming you!  :")

oh yeah. takyah guna jalan dalam bangunan merah hati. nati ade yang kenal. kami guna short cut yang kat luar bangunan. exploooore hosp joom! tapi hari minggu, so xde lah ramai orang. sunyi. agak seram. lucky us, ade jugak pak cik mak cik cleaners. xde lah kiteorang je jalan jalan pusing biar penim pale dalam hsa nih!

hsa. back in 21 year  old before 


kan! kan! kan da bagitau. xde orang. @_@

eh eh. dah lupe ape nak tulis. behenti tengok citer. asyik gelak je. gelak seram. suatu malam kubur berasap. cheese! 


okay. jalan short cut banyak yang tutup. berkunci. ye lah dah hujung minggu. sape nak guna. so, pilih jalan yang agak jauh. dekat dengan restoran ZZ yang pemes amos bagi kiteorang time hari jumaat. makanan agak sedap plus mahal sikit. kehkeh. kena lupekan ZZ sebab dah decide hari nie nak cuba bende yang lain dari yang lain. kata nak explore sangat. perut dah nyanyi lagu patah seribu  =( teruskan perjalanan.


kat belakang tuh bangunan tistle.
kat sanelah kiteorang tinggal.
ade caye?

disebabkan dah pukul 12 lebih dan nak jalan kaki ke medan selera selat tebrau terlalu jauh, decide nak pegi dataran bandaraya dulu ah. fuuuh. harap sangat ade orang jual makanan. boleh ah isi perut alas alas sikit. dah sampai. dah sampai. kiteorang dah sampai. kira okay la dataran nie. kat belakang dataran pon cun tempatnye. kira kalau nak posing tuh bole la. 



tapi part yang tak cunnya ialah! jeng jeng jeng



hwuaaa nak hujan. ingatkan nak hujan je belum hujan lagi. baru je nak usha tengok barang barang jualan kat bahagian depan dataran nie. jalan kat depan sikit semua dah tak tau nak pegi usha barang atau nak patah balik cari tempat perlindungan sebab hujan dah ade rentak sikit sikit. last last cari tempat berlindung sebab hujan lebat kemain uols! memula berlindung kat luar bangunan, pastuh masuk ke dalam bangunan dapat duk atas sofa dengar pak cik pasang lagu hape ntah. sejuk perut lapar nasib baek tak tertido. dalam hati cepat la hujan behenti. naak maaakaan!

rasenye lah dalam kul 1 kot hujan behenti. kira punye hitung tolak tambah semua decide nak kuar dari dataran cari tempat makan. jalan kaki lagi. dari jauh nampak macam ramai orang. macam ade orang jual makanan. jalan separuh jalan nampak macam balai polis plak. jalan lagi nampak macam rumah orang. mata dah rabun kot. jalan je la dengan harapan menggunung. tengok tengok memang kedai. eh bukan. gerai makanan. dekat dengan galeri mawar. kira dalam pagar galeri mawar. kedek kedek lintas jalan. agak ramai pelanggan. kueh mueh muehehe banyak. sume pilih nasik lemak. tak cukup dengan tue mitak pisang goreng. nah amek kau! makan! makan! kira tempat nie femes dengan pisang goreng kot. ramai yang makan tue. memang sedap ah pisang die. net siap tapau lagi. gulp!

niat asal jenjalan.



lepas makan seberang jalan lagi. back to dataran. sebab niat asal kan nak pegi tengok kotakmusic. alang alang dah kuar nih niat asal kena tertunai kaaan? =D pegi je tengok dieorang tengah susun barang lagi. sebab tadi kan hujan. mane barang barang yang tak sempat bawak lari masuk kete memang basah kuyup la. car boot sale.  ade yang tengah lap plastik tudung. ade yang susun barang perhiasan tapi banyak yang jual tudung baju etc. fahrin ahmad pon ade. shila hamzah and pesawat sampai dalam kul 4. lambat ah nak tunggu plus belum sembahyang. nak amek pic dengan FA tapi segan.



gelang 4 sahabat. cun! cun!
aiskrim mesia pon sedap. lima posen sebatang. okaay harga diterima. lulus!

dah panjang sangat. pendekkan plez! dalam pukul 3 kiteorang blah. next is city square. solat pastu jalan kaki lagik. kunun nak explore kat bandar plak. nak cari jalan dhoby dengan jalan sengget and pasar karat. dua je jumpe. yang dhoby punye tak jumpe.jumpe satu lorong yang agak banyak jual makanan tapi tak bape sure malay or chinese penjualnye. persiaran hape ntah. tapi agak frust bila dibagitau sengget n karat nie paling awal bukak kul 8. ah papepon makan dulu pastu baru decide nak buat hape kan. lagipun baru pukul 4. ade 4 jam lagi. agagaga.

makan makan kat dataran sengget. eh eh dah pukul 6. agak lame jugak kiteorang makan plus borak plus niat nak tukar plan. nak tengok movie lah. dah bla bla bla siap tambah air tambah makanan lagi. solat asar and solat maghrib jenjalan jab dalam CS. ingat nak pegi pasar sengget jab then pegi danga bay tapi tengok tengok fuuuuyoooo meriah giler jb time malam.memang tak sangka hidup sangat time malam. siang mati je. kehkeh. pasar die ala ala macam pasar wcy kat kelantan tapi for sure lah wcy lagi meriah. danga bay cancel! hehe. siap ade orang karaoke and ade mak cik serta kanak kanak pompuan menari. kami plak yang rasa malu. ceit~~


semua muka puas dapat jalan jalan makan makan explore explore kenal kenal lepak lepak. time kasih time kasih sebab semua nak keluar hang out. =)

esokny sakit kepala. kahkahkah. 






2 comments:

Wani Sakri said...

kahkah... explore tmpat tuuuuu jgk.. g la lain plk =P

ieda maris said...

muaahahaaa! situ tempat wajib! feveret @_@

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...